Hét startpunt bij vragen over leren en werken!

We geven onafhankelijk advies op maat en helpen jou in je zoektocht. We zijn er voor alle inwoners die woonachtig zijn in de regio Midden Gelderland, maar ook voor werknemers en werkgevers met scholingsvragen. We brengen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in onze regio bij elkaar. Dit doen we samen met regionale partners, door een leven lang leren én werken te stimuleren.

Informatie voor inwoners

Zoek je werk, maar heb je nog onvoldoende of niet de juiste opleiding voor de gewenste functie? Overweeg je een carrièreswitch? Of ben je op zoek naar een baan waarbij werken en leren is te combineren? Dan is contact opnemen met ons een goede start!

We informeren je over de mogelijkheden voor een opleiding en financieringsregelingen. Een individuele test behoort tot de mogelijkheden om je te helpen een keuze te maken. In een oriënterend gesprek kunnen we je advies geven hoe je een stageplek, leerwerktraject of leerbaan kunt zoeken en welke alternatieven er zouden kunnen zijn als jouw eerste keus niet lukt. 

De SBB (samenwerkingsorganisatie beroepsonderwijs en bedrijfsleven) bewaakt de kwaliteit van de erkende leerbedrijven in Nederland (BBL) om studenten de beste praktijkopleiding te geven met perspectief op een baan. Bedrijven krijgen zo steeds de best gekwalificeerde vakmensen in huis. Bekijk het korte filmpje over SBB en zie wat zij doen. Ondervind je door Corona problemen door verlies van stage, leerwerktraject of leerbaan? En heb je hulp nodig? Neem dan vooral contact op met het SBB. 


 


 


 

Ambacht

Een ambacht is veel breder dan alleen een vak waarbij je iets met je handen maakt. Het gaat er vooral om hoe het product gemaakt of de dienst geleverd wordt. Het maakt niet uit of dat met behulp van machines gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan de kapper, banketbakker, schoonheidsspecialist, of de fietsenmaker, maar ook een tandtechnicus, orthopedisch schoenmaker, een game-ontwikkelaar, audicien of pedicure.

Bouw en Infra

De bouwsector is veelzijdig. Huizen en kantoren bouwen, wegen bruggen tunnels vaarwegen en spoorlijnen aanleggen. Kabels en leidingen voor elektriciteit, dataverkeer en gas. Techniek en digitalisering spelen een steeds grotere rol, denk aan zonnepanelen drones of graafmachines met de modernste software.

Defensie

Met een baan bij het ministerie van Defensie investeer je in je toekomst. Direct of indirect werk je aan vrede en veiligheid in Nederland en daarbuiten. De grotere krijgsmachtonderdelen Koninklijke Marine, -Landmacht, -Luchtmacht en de Marechaussee, treden overal ter wereld op. Maar je kunt ook als militair of als burger aan de slag bij één van de ondersteunende onderdelen van Defensie.

Groen

Het kan gaan om tuinenparkenbossennatuurterreinenattractieparken of het buitengebied. Groen is goed voor onze leefomgeving. Het heeft een positief effect op de gezondheid en het algemeen welbevinden. Daarnaast speelt groen een cruciale rol in het klimaatbestendig maken en blijven van Nederland.

Horeca

Horeca is een samenvoeging van de woorden hotel, restaurant en café. Ook cateringbedrijven, pensions, discotheken en bioscopen horen hierbij. In de horeca vind je veel verschillende banen. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als kok, ober of barmedewerker. Maar ook als afwasser, host/hostess of bezorger kun je terecht in de horeca.

ICT

Werken in de informatie- en communicatietechnologie houdt in het bezig zijn met de aanleg en het onderhoud van informatiesystemen, telecommunicatie en computers. Hieronder valt het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, databanken en websites. Ook het onderhouden van computers en programmatuur en het schrijven van software valt hieronder. 

Kinderopvang

Op een kinderdagverblijf leveren de pedagogisch medewerkers een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de kinderen. Vooral spelenderwijs leren de kinderen enorm veel.

Kunst en Cultuur

De Sector Kunst, Cultuur & Entertainment is veelzijdig. Kunst is een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Cultuur is een ander woord voor beschaving, voor een samenleving met àlles wat de mens daarin tot ontwikkeling heeft gebracht. Al die dingen die mensen denken, doen en hebben: gewoonten en gebruiken, godsdienst, normen en waarden, bestaanswijze, muziek en voorwerpen, eetgewoonten en wijze van kleden, bouwwerken.

Onderwijs

Lesgeven in het onderwijs betekent dat je scholieren voorbereidt op hun vervolgopleiding. Je geeft kennis en vaardigheden mee waar zij de rest van hun leven gebruik van kunnen maken. Andere beroepen zijn schoolleider, intern begeleider, onderwijsassistent, conciërge, zorgcoördinator, roostermaker.

Overheid

Werken voor de overheid betekent vaak dat je een steentje bijdraagt aan het maatschappelijk belang, zoals de woon- en leefomgeving, veiligheid, economische zaken, klimaat, volksgezondheid, onderwijs en cultuur. Er zijn drie bestuurslagen: het Rijk, de Provincie en de Gemeenten.

Retail/detailhandel

Met het werken in de detailhandel sta je midden in de samenleving. Als retailmedewerker werk je bij winkels en bedrijven die producten en diensten voor particulier gebruik direct aan de consument verkopen. De meeste bedrijven in de winkelstraat vallen dus onder de detailhandel, van schoenenwinkels tot woonwinkels. 

Transport en Logistiek

Nederland is een transportland bij uitstek, internationaal bekend als 'the gate to Europe'. Het water, de weg en de lucht zorgen voor goede transportmogelijkheden. Denk aan banen als (internationaal) vrachtwagenchauffeur, koerier, magazijnmedewerker, logistiek medewerker, planner.